Tuki ja ohjeet

Osulan opas

Kevytyrittäjä on yrittäjä vaikka hänellä ei ole omaa yritystä tai y-tunnusta. Kevytyrittäjä laskuttaa asiakastaan myymistä palveluistaan laskutuspalveluita tarjoavan yrityksen kautta.

  • Sovi työn tekemisestä ja korvauksesta asiakkaan kanssa
  • Rekisteröidy ilmaiseksi Omaan Osulaan ja täytä tarvittavat tiedot.
  • Suorita työ ja
  • Luo lasku Oma Osulassa
  • Asiakas maksaa laskun Osulan tilille
  • Osula laskee sinulle palkkion tehdystä työstä, teemme tarvittavat vähennykset ja tilittämme ne. 

Palkka maksetaan tilillesi ja saat siitä palkkalaskelman verkkopankkiisi. 

1. Suomalaisen verokortin
2. Iban tilinumerosi

Kyllä! Rekisteröidy Oma Osulaan. Siellä voit omat ja asiakkaasi tiedot täytettyäsi, lähettää laskun saman tien. Kun asiakas maksaa laskusi, laskemme sinulle työkorvauksen ja maksamme sen tilillesi.

Kehoitamme kaikkia tekemään toimeksiantosopimuksen, jossa määritellään työsuoritus ja työmaa. Suullinen sopimus on usein riittävä mutta meidän kauttamme saat myös pohjan toimeksiantosopimukselle. Kauttamme onnistuu myös perintä, jos maksua ei kuulu. Kysy lisää asiakaspalvelustamme: info@osula.fi

Saat verokortin ladattua helposti kirjautumalla OmaVeroon.

Tilaajan on hankittava selvitykset myös kevytyrittäjän velvoitteidenhoidosta. Selvityksiä ei voi antaa kevytyrittäjän puolesta laskutuspalvelu.

Jos sopimuksen mukaista työtä suorittaa vain kevytyrittäjä itse, tilaajavastuulakia sovelletaan, mikäli kyse on rakentamistoimintaa koskevista työsuoritteista. Useimmiten kevytyrittäjällä ei ole Y-tunnusta, eikä sitä ei ole rekisteröity ennakkoperintärekisteriin, arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, työnantajarekisteriin tai kaupparekisteriin. Tällöin tilaaja pyytää sopimuspuolelta vapaamuotoisen selvityksen siitä, että sitä ei ole merkitty Verohallinnon rekistereihin eikä kaupparekisteriin. Jos kevytyrittäjällä ei ole Y-tunnusta, ei sitä merkitä julkiseen verovelkarekisteriin. Tilaajan on pyydettävä veronmaksuasioita koskeva todistus suoraan sopimuspuolelta. Kevytyrittäjä saa itseään koskevan todistuksen verojen maksamisesta tai verovelkatodistuksen esimerkiksi Verohallinnon OmaVero-palvelusta.

Jos työtä tilaajalle suorittaa kevytyrittäjän työntekijä, sovelletaan tilaajavastuulakia myös muissa kuin rakentamistoimintaa koskevissa sopimuksissa. Tilaajan tulee tällöin hankkia edellä todettujen selvitysten lisäksi työntekijän eläkevakuuttamista
koskeva selvitys, sovellettavaa työehtosopimusta tai keskeisiä työehtoja koskeva selvitys, työterveyshuollon järjestämistä koskeva selvitys sekä rakentamistoiminnassa lisäksi todistus tapaturmavakuuttamisesta.

Sinun tulee hankkia itsellesi yrittäjäin eläkevakuutus, YEL, jos työskentelysi jatkuu yli neljä kuukautta ja YEL-tulosi on vähintään 8063,57€. Voit varmistaa vakuuttamisvelvollisuutesi ja hoitaa YEL-vakuutuksesi voimaan suomalaisten eläkevakuutsyhtiöiden kanssa.

Työskennellessäsi rakennusalalla voit OmaOsulassa vähentää tulonhankkimiskulut (kilometrit, päivärahat, majoitukset, matkakulut) jo palkanmaksuvaiheessa. Näin saat veroedun käyttöösi saman tien – eli maksat vähemmän veroa! Sinun tulee kuitenkin ilmoittaa ne myös itse kerran vuodessa veroilmoituksella.